Wat is een opstalverzekering en waarom is deze nodig?
Bij het kopen van een eigen woning komen een hoop verzekeringen kijken. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Vind je alles rondom verzekeringen lastig en weet je niet goed wat het allemaal inhoudt? De opstalverzekering is een belangrijke verzekering die jou een hoop kosten kan besparen in bepaalde gevallen. Ben je benieuwd wat de opstalverzekering precies inhoudt? Je leest het in deze blog.
Wat is een opstalverzekering?
Heb jij een huis of appartement of gekocht? Dan is deze verzekering onmisbaar. Bij schade door regenoverlast, brand, storm en andere situaties die jij niet had kunnen voorkomen, kan deze verzekering jou een hoop geld besparen. Je verzekert namelijk alles wat aan de woning vast zit. Denk hierbij aan de muren, de opbouw en het dak. Maar ook kortsluiting of lekkage worden gedekt bij deze verzekering. Een opstalverzekering is niet wettelijk verplicht, maar de kans is erg groot dat de hypotheekverstrekker jou wel vraagt om deze verzekering af te sluiten.
Zit er verschil tussen een koophuis en een koopappartement?
Ja, er zit bij het regelen van een opstalverzekering verschil tussen of je een koophuis of een koopappartement hebt. Bij een koopwoning moet je namelijk zelf de verzekering afsluiten. Heb jij een appartement gekocht, dan wordt dit als het goed is geregeld via de VvE (Vereniging van Eigenaren). Controleer dit wel voor de zekerheid.
Let op: Ga jij jouw woning verhuren, controleer dan bij de verzekeraar of dit is toegestaan én of schade in dat geval ook gedekt wordt. Is dit niet het geval dan kan je jouw woning uiteraard extra verzekeren.
Wat zijn de kosten van een opstalverzekering?
De hoogte van jouw opstalverzekering wordt met name vastgesteld door de hoogte van de herbouwwaarde van jouw woning. Wat is de herbouwwaarde? Als jouw woning instort of uitbrand, wat kost het dan om de woning in dezelfde staat weer te laten bouwen? Dat is de herbouwwaarde. Het is van groot belang dat jij de herbouwwaarde zo precies mogelijk doorgeeft aan de verzekering. Je wilt natuurlijk wel het juiste geval uitgekeerd krijgen in geval van schade.
Basisdekking of allriskdekking?
Kies je voor de basisdekking, dan worden de meest gangbare risico’s gedekt. Voor een uitgebreider pakket kies je voor de allriskdekking. Er zijn een aantal oorzaken van schade die worden uitgesloten van de dekkingen. Over het algemeen wordt schade door bijvoorbeeld een aardbeving of oorlog niet vergoed door verzekeringsmaatschappijen. Bekijk de polisvoorwaarden van je verzekering voor alle informatie.